TDFSZ logo

Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete

Volt egyszer egy Tungsram strand

2011.08.26. Fiedler

tungsram-sc.jpg

Az Egyesült Izzó (később Tungsram) legendás igazgatójának, Aschner Lipótnak köszönhetjük, aki akkoriban az UTE vezetője is volt egyben, és aki mélyen a zsebébe nyúlt, hogy megmentse a sportegyesületet a csődtől. Helyén azelőtt is egyfajta szabadstrand működött, jobb híján ide jártak a helyiek, akik csak Lidónak nevezték a Dunának ezt a homokos partszakaszát. Mivel veszélyes üzem volt a szabadstrandolás, mindenki örömmel fogadta az új létesítményt, ahol eleinte csak három medence működött: egy Európában akkoriban egyedüliként víz alatti fényekkel megvilágított versenymedence az UTE és az Egyesült Izzó sportolói számára, egy hasonló méretű medence a látogatóknak, és egy gyerekmedence. A strand egyik jellegzetessége, a "gombás" medence csak később épült. A telep központja az evezős szakosztály számára létesített, 200 csónakot befogadó csónakház volt, itt voltak az irodák és a csókosok kabinjai is.

A telep hamar az újpesti nyarak fő színhelyévé vált annak ellenére, hogy a tömegközlekedés szempontjából lehetetlen helyen épült. Ezt a problémát is Aschner oldotta meg: a strand sikerének érdekében saját zsebből finanszírozta a 87-es villamos vonalának meghosszabbítását a Megyeri csárdáig. Bizonyára megtérült a befektetés, óriási élet volt itt még a '80-as években is. Én is ide jártam. Pontosabban vittek, mert még iskoláskorú sem voltam, mégis jól emlékszem a helyre és a strand klasszikus sör-palacsinta hangulatára, a bizalmaskodó kabinosra és a szüleim égig tupírozva strandoló ismerőseinek hadára. A legendás úszómesterre, Csukor Laci bára sajnos nem.

A General Electric azonban, miután 1990-ben megvette a Tungsramot, költséghatékonysági okokból szabadult volna a strandtól, ahogy a vállalat minden egyéb feleslegesnek ítélt létesítménytől is. Egyetlen komoly érdeklődő akadt az eladó telepre a '90-es évek közepén, egy aquaparkban gondolkodó holland cég, ám a biznisz a talajtani vizsgálatok eredménye miatt meghiúsult. Azt csiripelték a verebek, hogy a kedvszegő értékek összefüggésben álltak a közeli higanylámpa gyártással járó szennyeződéssel. Ekkor indult el a lejtőn, a 2004-es nyári szezon végén pedig végleg bezárt a legendás strand. Hogy mik a tervek, nem tudni. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy a GE és a IV. kerületi önkormányzat túros hátú lova: egy kacifántos szerződés értelmében egyikük a területet, másikuk a strand üzemeltetési jogát birtokolja.

Kapcsolódó hivatkozás: haztajidizajn.blog.hu/2011/08/26/volt_egyszer_egy_tungsram_strand