TDFSZ logo

Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete

Interjú a TDFSZ új elnökével

2010.06.28. Fiedler

Apor_Istvan_es_Selmeczy_Gyorgy_2010.jpg

A szakszervezettel mikor kerültél kapcsolatba, miért léptél be?

Ezzel egyidőben léptem be a cégnél működő szakszervezetbe. A dolgozók bizalmából voltam bizalmi, főbizalmi, alapszervezeti elnök, majd alapszervezeti tikár, és most a TDFSZ 2010- ben megválasztott a szervezet elnökévé. Emellett, a LIGA Szakszervezetek megbízásából hosszú évek óta az Észak-alföldi RFKB munkájában is tevékenykedem.

Miért tartod fontosnak a szakszervezeti szervezkedést?

Sosem volt könnyű az egyszerű alkalmazottak, fizikai munkások helyzete. A rendszerváltást követően, nem csak a demokrácia szépségeivel ismerkedhettünk meg, hanem a kapitalizmusban meglévő munkanélküliséggel, a multinacionális vállalatok folyamatos, - a munkavállalókra ható kizsákmányolásával, - a szabadverseny következményeivel. Ilyen világban kellenek olyan munkatársak, akik felvállalják munkatársaik képviseletét. A régi mondás a mai világban is megállja a helyét. "Egységben az erő". Sajnos a gazdasági válság még keményebbé tette életünket, ha valamikor összefogásra van szükség akkor most, pont ez az időszak. Sokan vannak közöttünk, akik elfásultak, kiégtek, reményvesztettek. Bízom benne, hogy személyemmel segíthetem ezt a megtisztelő munkát, de ez a munka csak akkor lehet eredményes, ha mögöttem a szakszervezeti tagság is ott áll.

Mi újság most a GE-nél, hol tartanak a gyárbezárások, elbocsátások? Sikerült-e megállapodni valamiben a vezetőséggel?

Sajnos a tavaly évvégi bejelentések nem változtak, csak időben tolódtak el a GE esetében. A Váci gyárbezárás intézkedései folyamatosak. A csoportos létszámleépítés esetében, vannak gyárak ahol haladékot kaptak, az intézkedés felfüggesztése azonban csak néhány hónapnyi lélegzetvételt jelent. Jelenleg van feladatunk, vannak termékeink melyek estében a normál munkarendtől eltérő munkarend módosításokat kell alkalmazni. Vannak területek ahol bérelt munkaerő felvételére került sor, de sajnos hosszabb távra nem látnak előre a vállalat vezetői, így folyamatosan a fejünk felett lebeg a Damoklész kardja.

A vezetéssel létrejött egy megállapodás, mely azokat a juttatásokat tartalmazza, melyeket az Mt-ben és a KSz-ben szabályozottakon felül kaphatnak a munkavállalóink.

A vállalat sikerrel pályázott az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap támogatására. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Sajnos erről nem tudok felvilágosítással szolgálni, mert nincsenek részletes információink. A vállalatvezetés is keresi folyamatosan a minisztériummal és a kormányzati szervezetek vezetőivel a kapcsolatot, de a kormányváltást követően lelassultak a folyamatok. Regionális szinten tanácstalanok, mert nem érkezett meg a közreműködőkhöz semmilyen leirat, illetve szabályzat a felhasználásra vonatkozólag. Saját magamnak is feladatul tűztem ki, hogy elősegítsem ennek a pályázatnak az eredményes végrehajtását.

Mik a szakszervezet és az új elnök tervei a következő 1-2 évre?

A TDFSZ teljes átalakuláson megy keresztül, sok munkatársunk vonul illetve vonult nyugállományba. Új szervezeti modell szerint kell működnünk. Nincs önálló függetlenített vezetője a szervezetnek. Elnökség látja el a munkát, elnökségi tagokra lebontva. Szeretnénk megőrizni azokat az eredményeket, melyeket közösen értünk el az elmúlt nehéz években. Ez számunkra, akik továbbvisszük a tevékenységet, komoly kihívást jelent. Nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani a bérekkel kapcsolatos kérdésekre. Szomorú, hogy egy híres, elismert, nemzetközi piacon is eredményes multinacionális cég sok munkatársának minimálbért fizet.